praktijkles nachtfotografie & lightpainting

Na een onstuimige dag en wat onrust over de app hakt Henk de knoop door. Hij besluit dat we het er toch op gaan wagen. Even later zijn we op weg naar Lent. Eenmaal daar aangekomen blijkt de wind nog behoorlijk aanwezig te zijn. Dit zorgt ervoor dat het ijzig koud aanvoelt, maar dat mag de pret niet drukken. De locatie is dichtbij een café, dus in het ergste geval warmen we hier tussendoor even op.

Alle fotografen zetten hun statief neer en installeren zich op een betonnen plateau. Het installeren van het statief is nog wel een dingetje. Pff ik loop al een poosje te klooien met de drie poten en het monteren van mijn toestel als Henk mij gelukkig komt helpen. Zodra we allemaal staan krijgen we van Henk een korte instructie. Hij vertelt iets over de locatie, nachtfotografie in het algemeen, de veranderingen van het licht en de mogelijke instellingen. We gaan van start.

Ik stel mijn sluitertijd in. ISO op 320 en kijk dan over mijn toestel naar het onderwerp, de Waalkade. De kade ligt nog een aardig stuk van mij vandaan. Ik wil graag een zo’n wijd mogelijk beeld en het liefst zo scherp mogelijk. Ik stel mijn diafragma daarom in op F11. Ik kijk weer door mijn zoeker, probeer scherp te stellen. Dit valt echter niet mee in het donker en ik klik. Direct bekijk ik het resultaat op mijn LCD-scherm. Oeii, overbelicht. Nog een keer. Dit keer kies is voor een kortere sluitertijd. Klik. Weer niet helemaal goed. Zo gaat het een paar keer op en neer. De beelden die ik zie vind ik nog niet zo’n succes. Totdat ik bedenk om gebruik te maken van mijn zelfontspanner.
cursus fotografie Nijmegen

Ik heb eigenlijk pas één keer eerder met de zelfontspanner gewerkt. Ondertussen wordt het tamelijk snel donker. De kleur van de lucht verander langzaam naar blauw. Het zogenoemde ‘blauwe uurtje’ is van start gegaan. Met het lampje van mijn telefoon zoek ik het knopje van het menu. In het menu pas ik de instellingen van mijn zelfontspanner aan. Ik test de instellingen direct uit en warempel, de foto’s worden al een stuk beter. Het helpt ook dat door de blauwe lucht het contrast, de lichtjes aan de overkant en de kleuren wat spannender worden.

Nu gaat het al wat beter. Na zo’n kwartier besluit ik om nog iets verder richting het water te gaan staan. Op deze manier heb ik minder gras op de voorgrond en meer water, een brug, een deel van de kade en een mooie lucht. Ik kijk op mijn scherm. Wat ik zie staat mij aan. Hier word ik blij van.

fotocursus VERVOLG Nijmegen

Even later loop ik weer terug naar het plateau waar mijn mede-cursisten nog druk staan te zoomen, focussen en klikken. Henk is ondertussen druk bezig met de voorbereidingen voor de lightpainting. Het model kleedt zich om. De lucht is inmiddels pikzwart en het is ijskoud. Springend en wrijvend in onze handen proberen we onszelf tussen het fotograferen door warm te houden. Gelukkig hebben we met deze spannende opdracht voldoende afleiding. Henk geeft ons wat uitleg en tips over wat nu komen gaat. We gaan verschillende lightpainting foto’s maken.

Achter een muurtje bevestigt Henk de sterretjes aan de lichtbuis. Sluitertijd op 6 seconde. Model klaar, Henk klaar, fotografen klaar en klikken maar. Wow ongelofelijk wat een mooi effect. Even later maakt Henk met een brandende fakkel zwierende bewegingen. Don’t try this at home, maar wauw dit is ook heel erg gaaf!

workshop lightpainting Nijmegen

Een buis in verschillende kleuren volgt. Daarna wordt de groep opgesplitst en krijgt ieder een rol. Gezamenlijk maken we met de groep creatieve silhouet foto’s. Ik word hier helemaal enthousiast van. Ik had het van tevoren niet gedacht, maar het lukt me ook nog aardig om best wat mooie foto’s te maken. Ik had deze praktijkles niet willen missen. Na een poosje gaan we in tweetallen wat experimenteren en dan is het mooi geweest. Het is inmiddels half 9 en de koffie en warme choco lokt. We pakken de boel in en gaan met z’n allen naar het café. Ohw heerlijk, even opwarmen. We bekijken elkaars foto’s en kletsen nog wat na. Dan rekenen we af en gaan weer richting Wijchen. Moe maar voldaan plof ik een half uur later op de bank. Ik ben weer een bijzondere ervaring rijker. Nachtfotografie en lightpainting…check.

Tekst en foto’s: cursist en gastblogger Sandy Theunissen www.jouwtekstschrijver.nl

lightpainting
cursus lightpaint Nijmegen
lightpainting
workshop lightpainting Nijmegen

admin
Author: admin

hoi

2 antwoorden
 1. Rene Detmers
  Rene Detmers zegt:

  Mooi verwoord Sandy, inderdaad hebben we veel geleerd. Het ging niet altijd eenvoudig maar de weg naar succes is geplaveid met…….mmmmhhhhhhh vergeten, was iets waarover je kunt struikelen. Ik ga zeker nog een keer op pad om foto’s te maken in het blauwe uurtje maar dan met minder wind.

  Beantwoorden
  • Sandy
   Sandy zegt:

   Dank voor je reactie Rene! We leren zeker het nodige bij. Ongelofelijk hè?! Enne die weg die is geplaveid met mislukkingen.. 😉 waar je waarschijnlijk met vallen en opstaan overheen kukelt.. Gelukkig komt je boodschap helemaal over hoor en ik ben het volledig met je eens. Benieuwd naar de foto’s die ja nog gaat maken..

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *